Mobiele airco’s

Een mobiele airco kan voor heel wat comfort in huis zorgen. Met een draagbare airco kan je bijvoorbeeld ‘s morgens je keuken verkoelen en ‘s avonds de slaapkamer.

Voordelen van draagbare airco’s

– Eenvoudige installatie: je hoeft de mobiele airco maar in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en je kan al genieten van de verkoeling. Je hoeft dus ook geen rekening te houden met installatiekosten door een vakman.

– Flexibiliteit: een draagbare airco heeft als voordeel dat je met eenzelfde toestel verschillende kamers kan afkoelen (vanzelfsprekend op verschillende momenten). Op een warme zomerdag kan je bijvoorbeeld overdag je woonkamer koelen en ‘s avonds je slaapkamer.

– Voordelige prijs: in vergelijking met vaste aircotoestellen liggen de kosten voor mobiele airco’s een pak lager. Als je dus maar zelden gebruik wil maken van airconditioning, kan je kiezen voor een goedkope draagbare airco.

Nadelen mobiele airco

– Meestal zware toestellen: mobiele airco’s zijn vaak vrij logge toestellen die wel enigszins in de weg kunnen staan. Het gewicht van een verplaatsbare airco is vaak redelijk hoog, waardoor verplaatsingen – vooral bij verschillende etages – bemoeilijkt kunnen worden. Sommige toestellen zijn echter voorzien van wieltjes, wat het comfort dan weer verhoogt.

– Geluidshinder: aangezien de meeste verplaatsbare airco’s monoblock modellen zijn (modellen zonder buitenunit), bevindt de lawaaierige compressor zich binnen. Dit kan tot enige geluidshinder leiden.

– Laag vermogen: een mobiele airco heeft vaak een beperkt vermogen, waardoor dit type airco vooral geschikt is voor het koelen van kleine ruimtes.

– Hoge verbruikskosten: draagbare airco’s hebben een redelijk hoog energieverbruik, al scoren moderne toestellen hier tegenwoordig al beter op. De efficiëntie is ook niet altijd goed, zoals je in het volgende stuk kan ontdekken.